Mulighed for studiebesøg i nordnorge
På denne side vil vi efterhånden lægge tekst og billeder ind om muligheden for at komme på studieudveksling i nordnorge som en del af studiet

Højskolen i Finmark

Udveksling afhænger af kontakter!

At det ikke var helt nemt at få lov at følge friluftslivsundervisningen, vidste vi godt på forhånd. Vi spurgte vores kontaktperson nogle spørgsmål pr. mail angående, om vi kunne følge friluftslivsundervisningen. Som svar på det blev vi sat i kontakt med Øyvind Graneryd, idræt og friluftslivsunderviser, ved Højskolen i Finmark forkortet hifm. Han underviser bl.a i et valgfag for udenlandskestuderende, hans undervisning måtte vi godt følge.

Lørdag den 16/3-07 Skoddevarri – Finmark

På anden dagen af en overnatningstur med i alt 15 internationale studerende skrev jeg i min notesblok.

Kl. 09.00 Øyvind forklare at vi skal gå uden for sporet, for at komme op og få en god udsigt ud over Alta fjordenog at det i dag vil blive rigtigt outdoorlife.

Kl. 09.30 Øyvind står på det udhæng (top) han har udpeget som målet for denne tur, nogle elever er på eget initiativ begyndt at gå ned af igen uden at have været på toppen. Han siger alle skal komme op på toppen selvom sneen er dyb og at han godt ved at de ikke har det optimale udstyr, men at det nok skal gå, han skal nemlig fortælle noget om udsigten.

Efter turen gav de internationale studerende udtryk for at det havde været en hård og grænseoverskridende tur, jeg fik også indtrykket at de fandt det nordiske friluftsliv interessant, dog udtalte en hollandsk studerende at hun have oplevet det formålsløst. På baggrund af ovenstående tænkte jeg at vi i norden har et stort ansvar for at udbrede den pædagogiske friluftstradition til andre lande, eksempelvis gennem det europæiske samarbejde.

Det er aldrig formålsløst at rejse sig over landjorden og se tingene fra et højere perspektiv!    
                                                                                 Jens Elton 


Uddrag af faglighoved opgave undernavnet Nordisk kompetence.

Søndag den 11/3-07 Orros – Finmark

Vi har været ude på fjeldet og af lokale lært at lave snarefangst fugle fælder efter fjeldrype, i læringsrummet udspillede sig følgende scenarium:

Kl-17.24

Stein knækker grene af træer, samtidig med at han instruere i hvordan ”gjerdet” skal sættes op. Derefter indlever han sig med stor dramaturgisk indsigt i rypens sidste minutter, inden den bliver kvalt i den 20 cm lange metal løkke.

Kl-18.10

De er færdige med anden omgang snarer og da mørket bryder frem, afslutter vi dagen, og fyrer op i piberne, nordlyset blafre over hovederne på os. Imens stiller jeg et par spørgsmål til Anders om hvad der har forundret ham den sidste times tid.

Anders fortæller at det med at knække grene af træerne, betænkte han sig mere ved, end det at han i løbet af natten kunne slå optil flere ryper ihjel. En af grundene var at han ved at i de nordlige og kolde egne er træerne utrolig langsomme til at vokse.

Han fortæller eftertænksomt at han ser det som formåls tjenesteligt at knække grene af træerne for at fange en rype. I det det har et formål opvejer det den dårlige samvittighed han har overfor at træerne. Så længe der er et formål med det man gør er det lærerigt. Han peger på træskiene der ligger ved siden af, træet bruges til et formål altså er det ok.            
                                                                                                Jens Elton


Her kommer foreløbig et par billeder fra sidste gang der var en gruppe studerende fra Lærerskolen deroppe. Billederne er taget af Line Mikkelsen i foråret 07.

Snehule

Snarejagt på ryper