Naturlærerens naturdagbog...
Tirsdag den 10 februar

I dag lagde jeg på min tur igennem landskabet i det solrige og usædvanligt milde vejr især mærke til 3 ting: Hvor forfriskende og oplivende det egentlig er at gå en timelang travetur i naturen, vintermyggenes dansen i solen på stille steder og rågernes fyraftensmøder i de høje lindetræer.

Om det forfriskende i at gå en tur i naturen: For mig er det meget mærkbart i krop og i sind, at sådan en travetur glæder og styrker kroppen – og forfrisker og stilner sindet: Man kan gå ud med spekulationer, planer og tankemylder – og komme hjem opladt med ro, glæde og nye ideer.

Om vintermyggenes dansen: Rundt omkring på rolige pletter i landskabet så jeg vintermyggenes karakteristiske søjler af dansende hanner; meget smukt og poetisk med de røgagtige skulpturer, som de danner – og især smukt og nærmest spektakulært når de ses i modlys, hvor de med deres gennemskinnelige vinger og mørke tætte kroppe danner hvirvlende og omskiftelige naturlige kunstværker.

Om rågernes fyraftensmøder: Omkring ved 16- tiden fyldtes den stille vinterluft op af lyden af rågernes snakken med hinanden, mens de flyver hen til og sætter sig til rette i de høje lindetræer i alleen op til Hvidkilde slot. Inden de lander laver de forskellige flyvemanøvrer – formodentlig bare for sjov og af livsglæde – og efter landingen sidder de og snakken og pudser næbbene af i grenspidserne. Forskning har vist, at kragefuglene er i stand til at bruge disse tidlige fyraftensmøder til at udveksle informationer om, hvordan dagens jagt på mad i vinterlandskabet er gået: Næste morgen er der flere fugle som følger dem ud, som havde mest succes dagen før.